Συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς εργαζόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Posted on 14 Οκτωβρίου, 2013

0


 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή της στον ηρωικό αγώνα των απεργών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, των συλλόγων ΔΕΠ, των φοιτητών, αγώνα που συνεχίζεται παρά τους πρωτοφανείς εκβιασμούς και την εκστρατεία συκοφάντησης από τη μεριά της κυβέρνησης. Είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας για την υπεράσπιση μιας πραγματικά δη3μόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, αντάξιας των αγώνων και των προσδοκιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης για να βάλει σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι μια ακόμα πλευρά της αντιλαϊκής-αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης- Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., οικονομικής ολιγαρχίας. Επίθεση που συντρίβει το δικαίωμα στη δουλειά, οδηγεί στη φτώχια, στην ανεργία, στη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, στη διάλυση των κοινωνικών παροχών, δημόσιων υποδομών και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Και όλα αυτά για να ισχυροποιηθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και η πολιτική εξουσία του, για να χρηματοδοτούνται οι τράπεζες και να εξοφλούνται οι τοκογλύφοι δανειστές, που απαιτούν όλο και περισσότερες απολύσεις και συρρίκνωση του δημόσιου.

Οι διαθεσιμότητες σε ΑΕΙ – ΑΤΕΙ και η επακόλουθη μείωση του προσωπικού, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους, αποβλέπουν όχι μόνο στην συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά στην ταυτόχρονη αποδόμηση και υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας σε όφελος των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και των μακρόπνοων σχεδίων του οικονομικού και πολιτικού συστήματος χειραγώγησης του λαού. Ξεκινούν με τους διοικητικούς υπαλλήλους ορισμένων ιδρυμάτων για να προχωρήσουν σε όλα και στη συνέχεια και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η επιχείρηση αυτή είναι συνέχεια της ληστείας των αποθεματικών, των πρόσφατων νόμων για την λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης της παιδείας. Ακολουθεί το σχέδιο Αθηνά και το πρώτο βήμα συρρίκνωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ξέρουμε ότι σύντομα θα έρθει και τα Αθηνά 2 με ακόμη περισσότερα κλεισίματα σχολών. Συμπληρώνεται με την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι προπομπός της επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, των δύο κύκλων σπουδών, της ακόμα μεγαλύτερης διείσδυσης ιδιωτικών εταιρειών στην εκπαίδευση με άμεση παράδοση των τομέων της φύλαξης, των βιβλιοθηκών, της μηχανοργάνωσης στις δουλεμπορικές εργολαβικές εταιρείες. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση όλων των κυβερνήσεων, τελικά, υψώνουν μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς και απομακρύνουν τη δυνατότητα η λαϊκή οικογένεια να μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά της.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κτυπήσει κάθε κλάδο ξεχωριστά, αλλά έχοντας πάρει φόρα και όλους μαζί. Εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για ιδιωτικοποιημένα-επιχειρηματικά πανεπιστήμια. Εξυπηρετεί το οικονομικό κατεστημένο και τις απαιτήσεις της τρόικας. Χρησιμοποιεί τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ που αναπαράγουν τη φαιά προπαγάνδα περί «υπεράριθμων και πλεοναζόντων, πανεπιστημίων – άντρων διαφθοράς, ρουσφετολογικών προσλήψεων, πλαστών δικαιολογητικών, συντεχνιών, κ.α.». Όπως, αυτοί δημιουργούν μέτωπο επίθεσης, έτσι σήμερα είναι αναγκαίο και οι εργαζόμενοι να υπερασπίσουμε την εργασία και τα δικαιώματά μας με ένα πανεργατικό μέτωπο αγώνα, να ενωθούμε σε ένα απεργιακό ξεσηκωμό, με οριζόντιο συντονισμό των αγωνιζόμενων κλάδων. Να ξεπεράσουμε τον αποσυντονισμό των γραφειοκρατικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τον αποπροσανατολισμό όσων θέλουν να παρουσιάσουν τους αγώνες σαν συντεχνιακή διεκδίκηση. Δεν υπάρχουν αυταπάτες για δυνατότητες «δίκαιων, αναλογικών, αξιολογικών» απολύσεων, για ευνοϊκά ποσοστά για το «δικό μου ίδρυμα», για «εξαιρέσεις»  και για διαχείριση της μιζέριας. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε ένα καθεστώς απολύσεων και αδικίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν λογικές που φρενάρουν τον πανεργατικό ξεσηκωμό, είτε γιατί δεν υπάρχουν «όροι και προϋποθέσεις», είτε γιατί δήθεν δεν υπάρχουν διαθέσεις και η επαρκής προετοιμασία που χρειάζεται κάποιους μήνες.

Μόνο με μαχητικούς ανυποχώρητους  αγώνες στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων, με διαδικασίες βάσης, για τα εργατικά δικαιώματα και τις ανάγκες όλων, με μέτωπο ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, Ε.Ε., κεφαλαίου μπορούμε να ενωθούμε και να νικήσουμε.

Αποκρούουμε την υποκρισία της κυβερνητικής προπαγάνδας για τα «κλειστά πανεπιστήμια», την ποινικοποίηση των αγώνων, την τρομοκράτηση και την εξατομίκευση της πίεσης. Η επιχείρηση συναίνεσης για την καταστολή των κινητοποιήσεων χαρακτηρίζοντας τις ως «ακραίες», θα πέσει στο κενό. Η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου και η διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν, ποιοτικής παιδείας για όλους είναι υπόθεση όχι μόνο των εργαζόμενων στην εκπαίδευση και των φοιτητών, αλλά όλης της κοινωνίας.  Υπερασπίζουμε το δίκιο του ηρωικού απεργιακού αγώνα διαρκείας των εργαζόμενων στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αγώνα που συμβαδίζει με τους αγώνες των άλλων εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τους δικούς μας αγώνες. Καλούμε τους διδάσκοντες και τους φοιτητές σε όλη την ανώτατη εκπαίδευση να βάλουν πλάτη και αυτοί σε έναν αγώνα που αφορά το σύνολο των εργαζομένων, το σύνολο της κοινωνίας.

Σήμερα διακυβεύονται όχι μόνο οι θέσεις εργασίας αλλά και η ίδια η έννοια της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Ο αγώνας για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να γίνει αγώνας πανεργατικός και παλλαϊκός. Τα σχέδια για τη διάλυση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα περάσουν. Όπως και στο παρελθόν το κίνημα θα βγει νικητής!

Με τους απεργούς της ανώτατης εκπαίδευσης που δίνουν ηρωικό αγώνα, με τους διδάσκοντες εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για απεργίες και κινητοποιήσεις, με τους φοιτητές που μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συνελεύσεις προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε δράσεις αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα, με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που παίρνουν αποφάσεις απεργιακού ξεσηκωμού, με τους γονείς των φοιτητών που στέκονται αλληλέγγυοι στον απεργιακό αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και στη μόρφωση, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ</b> <b>ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ